De geschiedenis van de pie’s

Voor de geschiedenis gaan we echt wel een stukje terug in de tijd. Het deeg voor de pie werd toen gemaakt van meel en water, wat uiteindelijk de “korst” vormde. De inhoud, wat voornamelijk uit vlees bestond, werd hermetisch afgesloten zodat de pie langer houdbaar was. Pie maken was niet voor iedereen weggelegd, aangezien men over een oven moest beschikken of huren van een ander. Pas veel later toen de oven een gemeengoed werd, heeft de pie zijn faam gemaakt.

Cornwall pie ofwel Cornish pasty

Een van de meest bekendste pie’s is wel de Cornish pasty. Geen bakje van deeg maar een ronde lap die aan 1 kant rijkelijk gevuld wordt met rundvlees, groenten en aardappel en daarna dichtgeslagen. De rand wordt op een speciale manier gevouwen zodat een soort handgreep ontstaat. De mijnwerkers namen de pasty mee als lunch. De korst diende meer om de pastei/vulling te beschermen tegen al het gif in de mijnen en de vuile handen van de mijnwerkers zodat de maaltijd zelf niet zou vervuilen. 

De Britten hebben op hun wereldreizen de Pie meegenomen en geïntroduceerd in landen als Amerika, Australië en Nieuw Zeeland die op hun beurt een eigen voorkeur van smaken ontwikkelde. Amerikanen gebruiken de pie veelal voor zoete nagerechten terwijl de Australiërs meer voor een hartige vulling gaan.

Koek & Pan

Het idee voor Koek & Pan is begonnen toen Thomas “Koek” van Vliet als drummer met zijn band toerde in Engeland. Daar maakte hij kennis met de hartige pie’s die je bijna wel op elke hoek van de straat kunt kopen. Zijn neef Peter “Pan” Frohn overtuigde hem om er zelf een aantal te maken. Thuis in eigen keuken gingen Thomas en Peter aan de slag met het perfectioneren van de smaak en textuur van diverse soorten pie’s en pasteitjes.

Zo is in november 2016  Koek & Pan opgericht uit een passie voor ambacht en kwaliteit. Vanuit die passie ontwikkelen zij een nieuwe generatie deegproducten om je vingers bij af te likken. En niet alleen zijn hun producten ambachtelijk en is alles met de hand gemaakt, ze zijn ook lactose vrij!

Koek & Pan werkt met de overtuiging dat de kwaliteit van een product afhankelijk is van een volledige controle over het productieproces en het gebruik van de beste ingrediënten. De keuze voor ingrediënten bepalen zij aan de hand van versheid, seizoensgebondenheid en lokale beschikbaarheid. Smaak, textuur en puurheid staan voorop.

Authentieke wijze:

De deegproducten zoals bladerdeeg, taartdeeg en brooddeeg worden op authentieke wijze gemaakt, in de bakkerij van Koek & Pan.

Zo gebruiken ze meer dan 50 kilo boter per week. Deze boter wordt door een lokale boer geproduceerd en daarna 100% lactosevrij gecertificeerd. Het vormt de basis voor hun eigen deeg en voor de verschillende vullingen. Alles gebeurt in de winkel zelf, waar Thomas en Peter regelmatig experimenteren met de verschillende ingrediënten die elke seizoen biedt.

Een greep uit ons assortiment

Funghi Castagna

Deze herfst pastei eet je bij een warm haardvuur, met een glas rode of witte wijn. Of als entree of tussen gerecht op het kerstmenu, of na het schaatsen. Eigenlijk is dit pasteitje altijd ergens lekker bij. Met een romige vulling, kastanje champignons (afgeblust met een heerlijke Italiaanse Pinot Grigio, gepofte kastanjes, verse peterselie is dit ons perfecte, vegetarische herfst hapje.

Steak Noordt

Deze populaire pie met 100% magere runderlappen, wortel  en verse kruiden maken we met bier van onze buurman: Brouwerij Noordt. Peter, chef du Goût van deze Rotterdamse brouwerij, schonk ons de Noordt Dubbel in en na de eerste slok waren we eruit. Deze dubbel overklast wat ons betreft veruit de traditionele Guinness die we voorheen in onze pie gebruikten. Een nieuwe pie was geboren: Steak Noordt. Het vlees wordt langzaam gestoofd in een diepdonkere volle jus van de Noordt Dubbel. Heerlijk met een stevige rode wijn, of een biertje van Brouwerij Noordt.

Pollo e Salvia pie

Deze verrukkelijke, Italiaanse pie brengt u met de eerste hap naar een zwoele zomeravond. De verse salie en kippendij smoren we samen met een oude balsamico azijn in een Italiaanse Grillo wijn uit Sicilië. Bellissimo!

Livar 010

Wij maakten deze pie speciaal voor de Whisky Base passend bij de Archives Ledaig Whisky uit 2008. Je proeft: Limburgs Kloostervarken, abrikoos, verse kruiden en specerijen met een hint van sherry. Niet alleen bij de Whisky lekker, maar ook bij een biertje of een glas Rotterdams kraanwater.

Hertenstoof & pruim

Echt volgens Oma’s recept, terug naar de basis van o.a. rode port, specerijen, laurier en jeneverbessen. De hazenpeper werd vervangen door gestoofde hertenbout met pruimen. Een heerlijke winterpie dus.