45 jaar horeca & 45 jaar Zegro

Op 9 oktober vierde Zegro haar 45-jarig bestaan. Sinds 1972 leveren zij alles wat nodig is voor hotels, restaurants en café’s in Rotterdam en omstreken. Je zou kunnen zeggen dat Zegro en de Rotterdamse horeca onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Een mooie gelegenheid dus om terug te blikken op 45 jaar horeca in Rotterdam.

70’S

In de jaren zeventig zat iedereen nog aa de Hollandse pot. Het ‘buiten de deur eten’ trok voorzichtig aan. Mensen gingen wat vaker op vakantie en raakten bekend met andere keukens. Toch gingen de meeste mensen alleen nog maar uit eten bij speciale gelegenheden. Had je wat te vieren, dan ging je naar Old Dutch, dat al enkele decennia Rotterdams bekendste chique restaurant was. In 1972 waren ze zelfs in het bezit van een Michelin ster. Old Dutch was een van de eerste restaurants van Nederland die een ster kregen. Naast Old Dutch waren er al meer zaken op niveau in de stad. We noemen In Den Rustwat naast de speeltuin in Kralingen. Rotterdams oudste restaurant, De Pijp op de Gaffelstraat, was uiteraard ook toen al een begrip. Net als nu stonden de gebakken aardappelen er in de jaren zeventig al op het vuur. Je biertje dronk je in Café de Schouw, tussen de kettingrokende journalisten en kunstenaars.

Begin jaren '70 nam Wout Prins een risico. Zegro was in 1972 opgezet door Van Zwanenburg, een leverancier van grootkeukenapparatuur. Zij speelden in op de komst van horecagroothandels met zelfservice. Ondanks de opkomst van dit soort bedrijven besloot Van Zwanenburg zich weer vol op keukenapparatuur te richten en te stoppen met Zegro. Wout Prins, destijds commercieel directeur, zag een mooie kans en besloot Zegro over te nemen. Hij begon direct een bezorgservice, wat een gouden zet bleek te zijn.

80’S 

In de jaren 80 kwam buiten de deur eten meer in zwang. Uit eten gaan werd toegankelijker voor een breder publiek. Zaken zoals De Markies en Zochers in Het Park sloegen aan. Zo is Zochers opgezet door Daan van der Have, die vervolgens nog een serie tijdloze zaken opzette. Hij is namelijk het brein achter Floor, Wester PaviljoenLux en Hotel New York. Een andere grote speler, Rob Baris, leerde de Rotterdammer in die periode echt eten, met zaken als Pompoen, Zonnemaire, Kantine Werklust, Le Muniche en Montaigne. Hij ontwikkelde de stijl die we nu nog in Rotterdam en omstreken veel zien: een goede Franse keuken met lokale verse producten, vaak direct van het land. Als je graag sterren wilde eten ging je bijvoorbeeld naar La Vilette aan de Westblaak.

In die tijd was de tweede generatie Prins al actief binnen Zegro. Zonen Leon en René traden in dienst, omdat de zaken goed gingen. Zelf waren ze een van de weinige bedrijven die een hechte relatie opbouwde met hun klanten en door deze persoonlijk aanpak bleef het bedrijf groeien. Zegro groeide zelfs uit haar jasje op de huidige locatie. Om zich nog meer op service te kunnen richten hadden ze meer ruimte nodig. Zo viel het oog van Wout Prins op het pand van de buren. Alles was rond totdat het noodlot vlak voor de verhuizing in 1984 toesloeg. Er was een brand ontstaan in het pand van de buren en die brand had ernstige schade toegebracht aan beide panden. De eigenaar wilde het pand niet meer opbouwen en toen moest de familie Prins een keuze maken: stoppen of ergens anders beginnen. 

90’S

In 1990 ontving Restaurant Parkheuvel haar eerste ster. Destijds onder de leiding van Cees Helder. In 1995 kreeg het restaurant zijn tweede ster en groeide in 2002 zelfs uit tot het eerste drie sterrenrestaurant van Nederland. Het restaurant is dan ook een kweekvijver voor talent. Chef’s zoals Gert Blom, Mario Ridder en François Geurds stonden allemaal met Cees Helder in de keuken. De Zwethheul kreeg een ster in 1990. En in 1993 begon een relatief onbekend duo in de Rotterdamse horeca: Herman den Blijker en David Crouwel openden De Engel aan de Eendrachtsweg. Het restaurant kreeg in 1997 een ster en het horeca(media)imperium van Rotterdams bekendste chef was geboren.

In het begin van de jaren 90 kon je al een appeltaartje bij Dudok eten, maar in deze periode begon de Rotterdamse foodcultuur zich te ook goed verbreden. Je at niet langer alleen pizza, patat of bami als je een keertje internationaal wilde eten, maar de 180 verschillende nationaliteiten van Rotterdam begonnen zich ook culinair te ontplooien. Op de West-Kruiskade verschenen de eerste toko's en eethuizen. Zaken als Toko Man Far en het Tropisch Huis openden er als eerste hun deuren.

Zegro is inmiddels alweer verhuisd, naar Spaanse Polder. Hier viert het bedrijf het 25-jarige bestaan. Helaas heeft oprichter Wout Prins dit nooit meer mogen meemaken. In 1994 overlijdt hij op 72-jarige leeftijd.

00’

Begin 2000 was Rotterdam even hip. De naweeën van de 90s waarin Rotterdam zich cultureel onderscheidde in de house en hiphop scene kregen vat op de stad en het cultureel jaar in 2001 vormde het hoogtepunt. Bijzondere (pop-up) zaken zoals Hyper Hyper en de feestjes van Verse Geesten gaven Rotterdam kleur. Culinair valt het na dit hoogtepunt even stil in de stad. De sterkhouders van de jaren ’90 blijven met moeite overeind. Nieuwe, frissere concepten zoals La Pizzalaten voorzichtig hun gezicht zien en de cocktailbars doen hun intrede. Level op de Pannenkoekstraat en en Elit in de Oude Haven zijn de eerste - iconische - voorbeelden.

In 2009 dragen de broers Leon en René de algemene leiding van Zegro over aan Léon Bokkem en William Domenech die tot de dag van vandaag nog steeds aan het roer staan. Zij voerden de zogenaamde BK2 in: betrouwbaar, betrokken, kwaliteit en klantgedrevenheid. “Dit zijn onze kernwaarden”, vertelt Leon. “Als je groter wordt is het belangrijk om je cultuur te behouden.” 

10’

Dan gaat het ineens hard met Rotterdam. Je kunt ineens goede koffie drinken of op een hip terrasje zitten, of een goede vegetarische maaltijd krijgen. Restaurants zoals AlohaRestaurant De Jong en Dertien vallen op, tot ver buiten Rotterdam. De stad kent in François Geurds een chef met drie sterren (verdeeld over twee zaken). Met de Markthal, de Rotterdam en het nieuwe station is Rotterdam ineens populair over de hele wereld. De foodcultuur is integraal onderdeel van die populariteit. Op De Buik kunnen we het nauwelijks bijbenen, zo veel fijne nieuwe zaken komen er elke maand weer bij.

En na jaren van verzet, lijkt de digitalisering in de horeca voet aan de grond te krijgen. Elke zaak heeft social media en diensten zoals Thuisbezorgd, Foodora, Deliveroo en sindskort ook UberEats bezorgen niet allemaal meer pizza en patat thuis, maar ook een kom ramen, açai of een pokebowl. Kortom, eten op restaurantniveau. 

Deze ontwikkeling is bij Zegro ook goed te merken. “Ongeveer 90% van onze business is online. Het is belangrijk om te blijven innoveren om klanten het zo gemakkelijk mogelijk te maken en om ze te ontzorgen”, aldus William Domenech, commercieel directeur. Inmiddels telt Zegro 250 medewerkers en is de derde generatie Prins actief in het bedrijf. Ruim dertig auto’s voorzien ze dagelijks de horeca van Rotterdam. Op 9 oktober vierde Zegro het 45-jarig bestaan. Om dit te goed vieren pakten ze uit met een inspiratiedag. Op deze dag werden er workshops gegeven door onder andere Onno Kokmeijer, Allard Sieburgh en Maarten Koek. Daarnaast waren er een aantal Rotterdamse chefs aanwezig  zoals Marco Somers van De Harmonie, Jim De Jong van Restaurant De Jong en Hans Bode van het welbekende Hans Worst.

Terug naar overzicht
Altijd als eerste op de hoogte van onze aanbiedingen! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief