« Terug naar nieuwsoverzicht

Halffabricaat of zelf bereiden?

Blogs Halffabricaat of zelf bereiden?

Wat kies jij?

Kies je voor een halffabricaat of neem je de volledige bereiding zelf op je? In de hectische horecawereld is dit een klassiek dilemma. Aan de ene kant heb je het gemak van een kortere bereidingstijd, en dus meer efficiëntie, maar aan de andere kant mis je het authentieke van een compleet vers bereid gerecht. Sommigen zweren erbij anderen noemen het een schande. Wij zetten de voor- en nadelen van het gebruik van halffabricaten op een rij, zodat dit dilemma een stuk gemakkelijker wordt!

halffabricaten

Onder halffabricaten verstaan we voorbewerkte producten, zoals voorgegaard vlees, geschrapte aardappelen, basissaus, voorgebakken brood etc. Deze producten kunnen de kooktijd aanzienlijk verminderen, wat zeker geen onnodige luxe is met het huidige tekort aan ervaren keukenpersoneel. Daar lever je aan de andere kant wel weer iets voor in. Hier de voor- en nadelen op een rij:

Voordelen

  • Prijsvoordeel: dankzij schaalvoordelen worden halffabricaten vaak goedkoper geproduceerd dan wanneer je deze volledig zelf zou maken. De prijs van de verschillende ingrediënten plus de personeelskosten vallen namelijk vaak hoger uit vergeleken met de prijs van een halffabricaat.

 

  • Efficiëntie: de efficiëntie van het keukenpersoneel wordt verhoogd, doordat er minder bereidingstijd nodig is en zij dus sneller een gerecht klaar kunnen maken. Hierdoor hebben ze bovendien meer tijd over om met het volgende gerecht of andere werkzaamheden bezig te zijn.

 

  • Constante kwaliteit: omdat bij halffabricaten vaak grotere hoeveelheden tegelijk worden geproduceerd met dezelfde standaardingrediënten, is de kwaliteit vrijwel altijd hetzelfde.

 

Nadelen

  • Geen authenticiteit: een veel gehoord argument tegen het gebruik van halffabricaten, is dat deze minder ruimte overlaten voor de chefs om hun eigen stempel op het gerecht te drukken.

 

  • Versheid: halffabricaten worden al eerder voorbereid, waardoor deze producten minder vers zijn dan een volledig zelfbereid gerecht. Dit geldt echter niet voor alle halffabricaten, sommige hiervan kunnen per dag op maat bereid worden.

 

  • Kookplezier: De reden om in de keuken te gaan werken is voor de meeste chefs de liefde en passie voor het koken. Met het gebruik van halffabricaten wordt het ‘echte’ koken toch wat beperkt.

 

Dus, wat kies jij een halffabricaat of bereid je alles liever zelf van begin tot eind?

 

Deel dit bericht: