« Terug naar nieuwsoverzicht

Het rookvrije terras: voor of tegen?

Blogs Het rookvrije terras: voor of tegen?

De één kan echt genieten van een heerlijk pilsje en een sigaret op het terras. De ander stoort zich aan alle rook die boven het terras hangt. Sinds 2008 geldt er al een rookverbod in de horeca. Vanaf 2020 mag er zelfs helemaal niet meer in cafés, restaurants en discotheken gerookt worden. Hierna zijn waarschijnlijk de terrassen aan de beurt. Niet iedereen is het hier echter mee eens en vooral onder horecaondernemers bestaan wisselende meningen over een rookverbod op het terras.

De tegenstanders

Aan de ene kant is men van mening dat mensen door een algeheel rookverbod in de horeca te veel beperkingen opgelegd worden. Voor sommigen is een sigaret een essentieel onderdeel van een geslaagde terrasmiddag. Door hen te verbieden te roken loop je klandizie mis. Mogen ze niet op het terras roken, gaan ze wel 3 meter verderop een sigaret staan roken met een drankje to-go. Of mensen blijven liever thuis op hun eigen balkon of in de tuin zitten. 

het rookvrije terras

De voorstanders

Voorstanders van het rookverbod hangen daarentegen de steeds groter wordende stroming voor een 'rookvrije generatie' aan. Het doel is om kinderen die in 2017 of later geboren zijn rookvrij te laten opgroeien en het gezondheidsprobleem bij de bron aan te pakken. Bij deze maatschappelijke beweging sluiten steeds meer organisaties zich aan. Op steeds meer sportvelden, speeltuinen en openbare ruimtes mag bijvoorbeeld niet meer gerookt worden. Een rookverbod op het terras zou het begin zijn van een steeds verder uitbreidend anti-rook beleid.

De gematigden

Nog altijd rookt bijna een kwart van de Nederlanders. Dit percentage daalt echter vrijwel elk jaar. Een meer gematigde groep verwacht dan ook dat mensen langzaam zullen wennen aan het niet meer roken op veel openbare plekken, totdat dit op een gegeven moment als normaal wordt gezien. Zij zijn van mening dat het verbod dan ook gelijkmatig en minder drastisch doorgevoerd moet worden. Dit geeft de horeca bovendien meer tijd om het beleid door te voeren en gemaakte investeringen in rookruimtes terug te verdienen.

De meningen variëren dus sterk op dit punt. Wat denk jij, wel of geen rookverbod op het terras?

P.S. Per 20 mei verkoopt Zegro vanwege de nieuwe Europese wetgeving rondom de verkoop van rook- en tabakswaren geen enkele rook- en tabakswaren meer.  

Deel dit bericht: