« Terug naar nieuwsoverzicht

Horeca na corona: ja, we zijn weer open!

Blogs Horeca na corona: ja, we zijn weer open!

Schrijven tijdens coronacrisis over de horeca die dicht is

Onmiddellijk nadat de horeca gesloten werd, namen Gijsbregt en Wouter contact met elkaar op: ze wilden samen de horeca een hart onder de riem steken en de honderdduizenden mensen zonder werk en ondernemers in de penarie inspireren in de komende pittige periode. Ze besloten een boek te schrijven: positief en optimistisch, maar zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Met ideeën van andere ondernemers, tips van collega’s en meer dan 31 thema’s in dialoog. Vragen die ze gesteld kregen van restaurateurs of chefs of juist vragen die niemand durfde te stellen.

Ook interviewden zij twaalf mensen uit de wereld van foodservice: van een eigenaar van een hotel op Ameland dat al generaties in de familie zit tot de eigenares van een strandtent die pas net geopend was. Van een chef in een keten tot een net ontslagen werknemer.

Als kers op de taart gingen ze zelf de anderhalve meter horeca testen, bij Hotels van Oranje in Noordwijk. Een biertje aan de bar met transparant plastic schot, ontbijt bestellen via de app en zelf de wijn uitserveren die aan het einde van de tafel werd neergezet door de bediening. Hun learnings delen ze ook in dit boek van net iets meer dan 100 bladzijden.

Inspiratie voor als de horeca weer open mag

Inmiddels is het manuscript af en wordt het boek gedrukt. Op 1 juni is het overal te verkrijgen en nu al te bestellen, via je eigen boekhandel, Bol.com of direct via Horecabo.

Uit de 31 thema’s waarover Gijsbregt en Wouter in dialoog gingen, hebben we er eentje mogen gebruiken, als voorpublicatie. Deze staat hieronder. Een korte om er even in te komen: ‘Allemaal anders’.

Allemaal anders

Gijsbregt:

“Wouter, dat ‘nieuwe normaal’, hoe nieuw zal dat zijn? En hoe normaal? Denk jij dat alles helemaal nieuw wordt? En gaan gasten dat normaal vinden? Ik kijk naar zaken waar je met minder mensen naar binnen mag of naar tentjes waar je af kan halen. Maar ik zie bekende gezichten en proef de geweldige gerechten. Wordt het allemaal anders? Blijft horeca horeca?”

Wouter:

“Ik heb de afgelopen maanden veel over deze vraag nagedacht, net als iedereen. Weet je nog, een jaar of tien geleden? De opkomst van ‘de nieuwe horeca’? De ‘crisis horeca’? Toen veel mensen hun baan verloren in een andere bedrijfstak en hun geluk beproefden in de horeca. Nieuwe zaken, soms zo minimaal ingericht dat het meubilair bestond uit kratjes en met kranten opgevulde juten koffiezakken. Met frisse moed en aanstekelijke positieve energie brak er een nieuwe periode aan. Een frisse wind van nieuwe producten en nieuwe concepten waaide door Nederland en veel traditionele bedrijven pasten zich aan en wisten zichzelf opnieuw uit te vinden. 

Dat zal nu weer gebeuren. De wereld van voor de sluiting van de horeca met z’n volumes zoals we die kenden tot 15 maart 2020 komt voorlopig niet meer terug. De horeca komt echter altijd terug, in welke vorm dan ook.”

Gijsbregt Brouwer is oprichter van de Buik en food trendwatcher.

Wouter Verkerk is gastvrijheidsexpert en auteur van diverse boeken over de horeca.

Samen gaven ze net voor het uitbreken van de coronacrisis hun eerste lezing, voor meer dan 40 horecaondernemers in Zwijndrecht.

Bestellen

Direct te bestellen via de site van HorecaboBol.com of gewoon via Donner.

ja wij zijn weer open horeca na corona

Deel dit bericht: