Maarten's kijk op kaas
Maarten’s kijk op kaas
Zei iemand kaas? Daar heeft Maarten Koek wel kaas van gegeten. Deze tweemaal op rij ‘Beste Fromager van Nederland’, draait zijn hand niet om voor een kaasplank van topkwaliteit. Dat was 15 jaar geleden wel anders. Toen at Maarten nog helemaal geen kaas. Totdat hij in 2003 zijn carrière begon bij restaurant De Zwetheul. Hier hadden ze een kaaswagen staan en begon Maarten steeds meer verschillende kaassoorten te proeven. Langzaam bloeide zo een liefde voor kaas op, die tot op heden nog steeds doorklinkt wanneer je Maarten over kaas hoort praten.
Het was echter bij restaurant FG dat Maarten kaas echt tot zíjn ding maakte. Hij begon zich steeds meer in kaas te verdiepen en bezocht verschillende proeverijen. Wanneer Maarten in 2011 bij restaurant Perceel aan de slag gaat, weet hij dan ook al flink wat over kaas te vertellen. Hij besluit aan wedstrijden mee te gaan doen en wint in 2015 en 2016 de titel ‘Beste Fromager van Nederland’. Dit doet hij door de jury onder andere omver te blazen met een rode rijstwijn in combinatie met kaas van Booij Kaasmakers.
Inmiddels heeft Maarten de horeca achter zich gelaten om zich volledig op zijn passie te richten: kaas. Hij is werkzaam voor Booij Kaasmakers en geeft daarnaast masterclasses door heel Nederland. Ook schreef hij het boek ‘De Nederlandse Kaasplank’, waarvoor hij een roadtrip langs 21 Nederlandse kaasboeren maakte. Met dit boek probeert Maarten kaasliefhebbers te inspireren en houvast te bieden bij het selecteren van de lekkerste kaas-wijncombinaties.
Hoe een goede kaasplank er volgens Maarten uitziet? Een goede kaasplank begint rustig en wordt dan steeds intenser van smaak. Maarten’s persoonlijke favoriet start met een zachte geitenkaas, gevolgd door een witschimmelkaas, dan een roodbacteriekaas, een harde kaas, om tenslotte te eindigen met een mooie blauwschimmelkaas. De belangrijkste tip van Maarten is echter om jezelf te verrassen. Probeer een keer iets nieuws en kies alternatieven voor het geijkte. Door jezelf open te stellen voor de vele lekkere kazen die er zijn kan er zomaar eens magie ontstaan op de kaasplank.
Op dit moment is één van Maarten’s favoriete kazen weer in het seizoen, de Mont d’Or. Een prachtige Franse kaas. De Deense blauwaderkaas Kornblum is deze herfst ook een mild-pittige toevoeging aan je kaasplank. Zo kan Maarten nog wel even doorgaan. Zijn enthousiasme voor kaas is aanstekelijk en hij weet over iedere kaassoort wel iets te vertellen. Een gesprek met Maarten verlaat je dan ook niet, zonder spontaan trek in kaas te krijgen!