« Terug naar nieuwsoverzicht

Marco van den Bos

Blogs Marco van den Bos

Het beste uit mensen halen. Dat is waar Marco van den Bos (47 jaar) zich voor inzet. Deze positieve en opgeruimde facilitair manager van Zegro, zet zich actief in als stagebegeleider voor mensen met verminderde kansen op de arbeidsmarkt. Nee is voor hem geen optie; voor iedereen kan wel een stageplek gevonden worden.

Al 12 jaar zet Marco zich in voor Zegro. ‘’Het is een enorm fijn familiebedrijf met een platte structuur, waar iedereen met elkaar praat en elkaar helpt’’. Elke ochtend om 4 uur is Marco weer vroeg uit de veren om zijn administratie op orde te maken. Zo heeft hij extra tijd om zijn stagiairs te kunnen begeleiden. Afgelopen jaar hielp hij al zo’n 90 mensen om hun weg te vinden op professioneel gebied. 

Van MBO niveau 1 tot MBO niveau 4, mensen met een beperking of jongeren die buiten de maatschappij dreigen te raken; iedereen krijgt een kans van Marco. Hij gelooft in de kwaliteiten van ieder mens, de uitdaging is om te ontdekken waar die kwaliteiten precies liggen. ‘’Sommigen hebben gewoon een beetje positiviteit nodig, iemand die oprecht in hen gelooft’’.

Een meisje met een gehoorbeperking bleek bijvoorbeeld prima op de administratieafdeling te passen. Een zwaar lichamelijk gehandicapte jongen kreeg daarnaast de kans om zijn droom, bedrijfsleider worden, waar te maken. Een aantal jongens die op school slecht presteerden, wist Marco met wat interesse en discipline weer in het gareel te krijgen. Hij heeft dan ook nauwelijks uitvallers en al zijn stagiairs gaan na hun stage weg met een diploma of een goede beoordeling. Sommigen komen zelfs terug om Zegro in vaste dienst te versterken. 

Een trotsere man zal je dan ook niet tegenkomen als Marco weer een van zijn stagiairs naar een hoger niveau heeft gebracht. ‘’Het gaat om de kleine overwinningen. Als een stagiair op een gegeven moment uit zichzelf een nieuwe taak gaat uitvoeren, dan gaat de glimlach niet meer van je gezicht af die dag’’. Marco is voor zijn inzet al meerdere malen bekroond met prijzen, maar aan het einde van de dag draait het voor hem allemaal om de mensen die hij heeft kunnen helpen. 

Hoe Marco zo’n goede stagebegeleider is geworden? Hij is een echt mensen mens en de behoefte om mensen te helpen komt recht uit zijn hart. Interesse en oprechtheid zijn Marco’s kernwaarden. Zelfs als het lastig wordt om iemand te plaatsen weigert hij om diegene weg te sturen. ‘’Niemand is mislukt, er zit altijd wel een kwaliteit in iemand.’’   

Deel dit bericht: