« Terug naar nieuwsoverzicht

Lokale wijngaard op het eiland van Dordrecht

Blogs Lokale wijngaard op het eiland van Dordrecht

Smaak van Bilderhof is de eerste wijngaard in Nederland met een gouden medaille voor zowel de witte als rode wijn.

Nieuw in ons assortiment, de wijnen van Smaak van Bilderhof. We zijn als Rotterdamse groothandel altijd op zoek naar lokale samenwerkingen en zijn dan ook verheugd om als eerste groothandel deze bijzondere wijnen uit Dordrecht te mogen voeren. Reden genoeg voor een tripje naar Dordrecht om de Dordtse wijngaarden eens met eigen ogen te bekijken en kennis te maken met oprichters Wilco en Claudia Venhuizen.

Je verwacht het wellicht niet maar na een rit door de polder van Dordt komen we uit bij prachtige strakke wijngaarden aan de Zuidendijk op het Eiland van Dordrecht. Wilco is samen met een aantal vrijwilligers bezig om de druivenplanten netjes tussen de kabels te manoeuvreren, zodat deze weelderige slingerplanten strak in het gareel blijven.

blog bilderberg 1

We worden hartelijk ontvangen door Claudia bij het woonhuis. Een droom van iedereen die van idyllische uitzichten of uiteraard wijn geniet. De achtertuin van Wilco en Claudia maakt namelijk deel uit van één van de wijngaarden waar zij verantwoordelijk voor zijn. Om jaloers op te worden!

Uiteraard klinkt het allemaal enorm romantisch, eigen wijngaarden bezitten en wijn verbouwen. Natuurlijk komt hier veel meer bij kijken. Het vergt veel tijd en inspanning en daarnaast hoop je op een goede opbrengst en kwaliteit. Dit laatste zit wel goed, na het zien van de wijnschuur -waar het allemaal is begonnen-, zien we dat de muren volhangen met certificaten en trofeeën. Waaronder een gouden medaille voor zowel de witte als rode wijn die ze als eerste van Nederland in ontvangst hebben mogen nemen.

Wilco ontwikkelde steeds meer passie voor wijn en wijnbouw. De tuin en omliggende grond bleek uitermate geschikt voor het telen van druivenplanten en in 2002 zijn Wilco en Claudia dan ook begonnen met het aanplanten van de wijngaard, ontstaan uit interesse en passie voor druiven en wijn, en groot geworden door vakmanschap. Een goede zet, zo bleek, want juist op die plek, door de dijken beschermd tegen koude oostenwind en door de zon overgoten door de zuidelijke ligging, gedijen druivenplanten bijzonder goed.

foto banner 2

“Het is de kroon op ons werk. Je bent jaren bezig om precies de juiste balans te vinden voor de perfecte wijn. Als dat dan lukt en het wordt zo gewaardeerd, is dat prachtig.”

De hartstochtelijke manier waarop Wilco en Claudia vertellen smaakt naar meer en de tour gaat voort. We bezoeken het meest recente stuk land waar een nieuwe lichting planten groeit en ook de wijnmakerij is gevestigd. Hier zien we de grote wijnvaten staan waarin de wijnen gerijpt zijn en klaar om te worden gebotteld. De oogst 2020 is op 20 juli 2021 gebotteld door een "mobiele bottelaar" uit Duitsland. Mocht je benieuwd zijn naar dit proces dan kun je het filmpje ‘Bilderhof wijn vanuit het vat tot fles’ hier bekijken op youtube.

Inmiddels heeft ook Machiel van Driel zich aangesloten bij het tweetal. “Regelmatig ging ik wijn bij Wilco kopen. Zijn enthousiasme, fanatisme en drang naar topkwaliteit maakte ook mij enthousiast. Zo enthousiast, dat ik besloot een eigen wijngaard aan te leggen. Ik kon niet wachten om tussen de wijnranken vol prachtige druiven te lopen, of liever nog: op een stoeltje erbij te gaan zitten. En dan later mijn eerste flesje wijn van de bottelaar te zien komen. Dat leek me zo mooi!”

foto banner 3

bubbels banner

Machiel vond een locatie vlakbij Wijngaard Bilderhof, ook op het Eiland van Dordrecht, besloot er te gaan wonen en een wijngaard aan te leggen. Maar dat was niet alles. De locatie leende zich perfect om nog meer met wijnen te gaan doen. Zo dienen de grote schuren inmiddels als proeflokaal en professionele productiehal. Met het complete plaatje -inclusief wijngaard- bieden we alle ingrediënten voor interessante rondleidingen.

Ben je benieuwd naar de Johanniter, Souvignier Gris of Dordtsche bubbels? Smaak van Bilderhof is vanaf nu te koop bij Zegro in de winkel of online te bestellen via jouw online bestelomgeving.

Deel dit bericht: