« Terug naar nieuwsoverzicht

Sojasaus door vier vrienden uit de Maasstad

Blogs Sojasaus door vier vrienden uit de Maasstad

Het maakt tegenwoordig niet meer uit waar in Nederland wij rondkijken, het lijkt wel alsof iedere stad inmiddels is versierd met talloze all-you-can-eat sushi tenten en ramen restaurants. Niet te missen op tafel is dan de soja- saus, het heerlijke zoute goedje dat telkens weer een glimlach op ons gezicht tovert. Nederland is natuurlijk al langere tijd op de Aziatische tour als het op eten aan komt, maar geloof ons als de lekkerste sojasaus die wij kennen gewoon uit Rotterdam komt!

Tomasu zegro 1

Vier vrienden uit de Maasstad, bekend onder de naam BoerBakkerBert, werden gedreven door de visie dat oprechte kwaliteit alleen kan worden bereikt als alle processen uit de productieketen worden beheerst, en besloten daarom om from scratch sojasaus te gaan maken. Gewoon hier om de hoek, in Oud-Beijerland, begonnen ze (in samenwerking met de universiteit van Wageningen) met het telen van hun eigen sojabonen en tarwe, de hoofd- ingrediënten van de saus. Hieraan wordt zuiver bronwater toegevoegd en dan nog zout. Voor dit laatste reisde het viertal naar het Franse Guérande, waar ze het bekende grove zeezout haalden dat geliefd is onder chefs.

Wat deze saus nóg bijzonderder maakt, is de wijze waarop het wordt gerijpt. De Rotterdammers hebben er namelijk voor gekozen om een traditionele techniek toe te passen door de saus vervolgens twee jaar te laten fermenteren in 25- tot 50-jaar oude Whiskey vaten waarbij de saus dagelijks omgeroerd wordt. Dit zorgt voor een heerlijk houtige en zoetige geur die het product onmiddellijk differentieert van elke andere sojasaus.

tomasu sfeer

Ook leuk om te weten, de jongens hebben zelfs hun eigen bacterie ontwikkeld voor het fermentatieproces: de Aspergillus Oryzae Tomasu!

Tot slot zijn de Rotterdammers ook nog verantwoordelijk voor het oogstrelende flesje waarin het zwarte sausje wordt gebotteld, met op elk flesje terug te zien uit welk vat de saus afkomstig is. Door het kleinschalige proces en de invloed van de natuur heeft iedere barrel zijn eigen karakter. De smaak heeft bovendien een diepgang en een verfijning die je normaal gesproken alleen tegenkomt bij de betere wijn- of balsamico huizen.

Oh, en wat de betekenis is van de naam? Gewoon Thomas, op zijn Japans!

Deel dit bericht: