« Terug naar nieuwsoverzicht

Stadshaven Brouwerij

Blogs Stadshaven Brouwerij

De Stadshaven Brouwerij in Rotterdam heeft officieel haar deuren geopend op een prachtige locatie aan de Merwehaven, in het Rotterdamse Makers District. Een gebied in transitie, rauw, ruig en een nieuwe hotspot in Rotterdam. Een grote craft bierbrouwerij mét horecagelegenheid. En waar mensen een kijkje kunnen nemen achter de schermen in een voor Nederlandse begrippen unieke setting.

Met een capaciteit van zo’n 2 miljoen liter bier per jaar is de Stadshaven Brouwerij in één klap in de top 3 van grootste onafhankelijke craft bierbrouwerijen van Nederland terecht gekomen. De loods telt 5000 m2 waarvan een vijfde is ingericht als horeca. Binnen in de gastropub telt de ruimte 350 zitplaatsen en buiten op het terras kunnen nog eens 300 mensen genieten van de in-house gebrouwen craft bieren, de uitgebreide kaart en het fijne uitzicht over de brouwerij of de haven.

Dat ze het groots hebben aangepakt is wel duidelijk, maar dan ook nog realiseren dat het complete concept zich terugvertaald in de kleinste details, is ronduit een prestatie. Van de smaak tot het etiket en van het verhaal tot het interieur. Dit concept klopt aan alle kanten. Hier geniet je van een speciaalbiertje, trakteer je jezelf op poussin of gerookte kingfish, tap je je eigen bier met vrienden of collega’s aan je eigen taptafel of doe je mee met een van de proeverijen of tours door de brouwerij. Voor bier fantasten een walhalla, maar voor iedereen, van jong tot oud een feest.

sh foto 1

IDEE
Harm van Deuren, initiatiefnemer en algemeen directeur heeft altijd de droom gehad een onafhankelijk craft beer brouwerij te openen in combinatie met een horecaconcept. Daarnaast vond hij het een must om ook rondleidingen en dus een kijkje achter de schermen te bieden. Na gesprekken met de gemeente en het havenbedrijf kwam de locatie aan de Merwehaven in Rotterdam al snel in zicht. Met een team van mensen met verschillende achtergronden, maar allen met een passie voor bier en het brouwproces heeft het plan zich verder ontwikkeld. Zo heeft ook commercieel en marketing directeur Alexander Bruring zijn expertise in de praktijk kunnen brengen, met zijn achtergrond in de bierindustrie, waar hij voor diverse biermerken verantwoordelijk was voor het verkoopbeleid in Afrika en later ook het Midden-Oosten. Nog geen 4 jaar verder staan we binnen in een gloednieuwe brouwerij inclusief gastrobar.

LOCATIE
De Stadshaven Brouwerij bevindt zich in het meest vitaminerijke gebied van Rotterdam, in een voormalige fruitloods. Ooit was dit het grootste fruit havengebied, de Rotterdam Fruit Port, van Europa. Schepen vol met exotische fruitsoorten verscheepten hun vracht naar de kade van het voormalige fruit overslagbedrijf. Hierna werd het fruit in gigantische klimaloodsen gekoeld en op de citrusveiling in de buurt verhandeld.

sh foto 3

BIEREN
Stadshaven Brouwerij heeft 6 gloednieuwe bieren gelanceerd, waaronder 3 bieren uit de Fearless Fruit Range. De naam stamt af van de onbevangen en onbevreesde Rotterdamse mentaliteit en is tevens een verwijzing naar de bemanning van de voormalige fruitschepen. Ze zijn op zoek gegaan naar fruitsoorten die ook daadwerkelijk werden verhandeld op de huidige locatie. Bijvoorbeeld de samenstelling van Piranha tripel -tripel met een bite- geïnspireerd op het Amazonegebied, waar kumquats en mangos vandaan komen. Het resultaat is een sterk geurende maar verraderlijk doordrinkbare tripel met moutige en hoppige tonen met een subtiele twist van kumquats en mango en een licht pittige afdronk door de chilipepers. De Amazone is ook het leefgebied van de roodbuikpiranha's en die wezens hebben zich weer vertaald naar stoere etiketten. Ieder biertje heeft zijn eigen unieke smaak en verhaal. Andere smaken uit de collectie zijn de Kraken Blond met tonen van kiwibessen en bloedsinaasappel en de Great White met een vleugje grapefruit en sinaasappel. Naast de Fruit Range heeft Stadshaven Brouwerij ook een Crew Range gelanceerd, bestaande uit een India Pale Ale,  Belgische Tripel en een klassieke UR pilsner 

INTERIEUR
In het eerste gedeelte van het pand prijkt een gigantische kraken (mythisch wezen, een soort octopus) aan de wand. Hier kun je plaatsnemen aan de bar, in de maanvormige loungebanken of aan een van de brewerstables. In het voorste gedeelte van de loods bevindt zich ook een merchandise winkel én is er de mogelijkheid om nostalgische spellen te spelen. In het tweede gedeelte van de loods vind je de zgn dining, waar je heerlijk kunt dineren met uitzicht op de havenkade. Daarnaast bevindt zich hier wederom een bar en de open keuken waar chefkok Sander Fiets samen met zijn crew de lekkerste gerechten bereidt op de barbecue, smoker en steenoven. Deze ruimte leent zich uitstekend voor evenementen inclusief professioneel licht en geluid. Wanneer je langs de keuken loopt kom je terecht in een ruimte waarvan de inrichting je doet denken aan een oud Rotterdamsch café, in een hip jasje weliswaar. Hier prijken nog meer self-service taptafels waar je per tafel met zo’n 20 vrienden of collega’s je eigen bier kunt tappen rechtstreeks uit het vat. 

LOODS
Het volledige gebouw is gestript, met uitzondering van de betonnen karakteristieke spanten die nu indrukwekkend mooi tot hun recht komen. Op delen van de spanten kun je zelfs nog oude teksten uit de jaren 30 terug lezen. Het puntige daklicht zorgt weer voor een futuristisch effect. Daarnaast is de brouwerij, het hart van de zaak, volledig te bewonderen. Interessant en indrukwekkend met grote brouwketels en verschillende technische hoogstandjes. Het interieur van de Stadshaven Brouwerij is ontworpen door Rein Rambaldo en zijn team. Te beschrijven als sfeervol met een rauw randje. Een opgave om een oppervlakte zoals deze toch sfeervol te laten voelen maar dit is volledig gelukt.

sh foto 4

sh foto 2

MEESTERBROUWER
De kapitein van het schip, Meesterbrouwer Wesley Aarse (31) deed eerder ervaring op bij brouwerij De Pelgrim in Historisch Delfshaven en volgde diverse studies met betrekking tot het brouwproces. Zijn interesse in bier ontstond al vroeg, hij was zelfs te jong om bier te mogen drinken. Voor zijn zestiende verjaardag ontving hij dan ook zijn eerste brouwpakket. Wesley begon te experimenteren en na een huis vol flessen, vaten en kratten liep dit al gauw uit de hand. “Bier brouwen is iets magisch. Je wacht een paar weken, het borrelt een beetje en ineens komt er iets uit wat heel veel mensen lekker vinden. Het is een hele vrolijke industrie. Ik ben vanaf het begin betrokken bij de opbouw van Stadshaven Brouwerij. Dat is nu heel prettig, want ik heb meegedacht over de indeling en opbouw van de brouwerij. Het is heel mooi om te zien dat alles er nu staat en dat er straks ook echt bier uit de ketels komt. Met Stadshaven Brouwerij kunnen we Rotterdam op de kaart zetten als serieuze bierstad.”

MENU
De keuken is gebaseerd op 3 bereidingsmethodes namelijk; vlees, vis en vegan bereidt op de barbeque, smoker en steenoven. Uiteraard zijn de gerechten harmonieus afgestemd op de eigen gebrouwen bieren. We zien verrassende bites zoals Fearless Frickles -gefrituurde augurken in bierbeslag-, Buttermilk Chicken Wings en Krokant Buikspek. Als hoofdgerecht kun je onder andere kiezen uit Octopus, Kingfish of Poussin. Uiteraard zijn er ook genoeg veganistische opties beschikbaar en kun je kiezen -als je niet kunt kiezen- voor een (sharing) plateau waarbij je van alles wat kunt proeven. 

sh foto 7

CIRCULAIRE BROUWERIJ 
Niet alleen draagt Stadshaven brouwerij een steentje bij aan de leefbaarheid en sociale dynamiek van de herontwikkeling van de omgeving. Maar ook op het gebied van circulariteit, duurzaamheid en innovatie heeft Stadshaven Brouwerij flink geïnvesteerd. Zo gaat het overgebleven bostel direct naar de koeien op de floating farm (de eerste drijvende boerderij ter wereld) dat op nog geen 200 meter afstand is gelegen. Leuk detail, de melk van deze koeien wordt weer gebruikt in de keuken en voor de cappuccino. Jordy’s Bakery gebruikt dezelfde bostel om overheerlijk bostelbrood te maken. Wederom terug te vinden op de kaart van Stadshaven Brouwerij. Ook is men momenteel aan het testen met een prototype waterzuiveringsinstallatie, om het afvalwater opnieuw te kunnen gebruiken tijdens het brouwproces. 

Het volledige assortiment aan craft bier is verkrijgbaar bij Zegro in de winkel of online te bestellen. Daarnaast worden onze klanten die de speciaalbieren serveren als exclusief distributeur door ons bediend.

Deel dit bericht: