Er dreigt een botertekort in Europa.

Annemieke van Dongen 28-07-17, 06:56 


De vraag is zo groot, dat er geen han­dels­voor­ra­den meer zijn. Dat drijft de prijs op.


Rob van Dongen 
,,De trend is dat consumenten meer natuurlijke producten willen eten'', legt zuivelanalist Richard Scheper van de Rabobank uit. ,,Mensen kiezen vaker roomboter in plaats van margarine of halvarine. Vet wordt minder als ongezond beschouwd.''

Ook de thuisbakhype, mede ingezet door tv-programma's als Heel Holland Bakt en het Engelse The Great British Bake Off, zorgt ervoor dat meer boter en room wordt verkocht. Al vormen de boter en slagroom in cupcakes en appeltaarten van amateurbakkers een druppel op een gloeiende bakplaat, vergeleken bij de hoeveelheden die voedingsbedrijven gebruiken. 

,,De meeste boter gaat naar industriële bakkerijen en professionele keukens, die er bijvoorbeeld croissantjes, koek en chocopasta van maken'', aldus woordvoerder Rob van Dongen van FrieslandCampina. ,,Niet alleen in Europa zien we een stijgende vraag. We exporteren ook bijvoorbeeld veel boter naar Japan. De vraag is zo groot, dat er geen handelsvoorraden meer zijn. Dat drijft de prijs op. Ook de supermarkten hebben de prijs van roomboter en producten met boter en room als belangrijk ingrediënt inmiddels verhoogd.''


Minder boter
De prijs voor kaas is momenteel ook heel goed
Rob van Dongen 
De zuivelfabrikanten in Europa produceren nu minder boter dan een jaar geleden. Ze krijgen minder melk aangeleverd van boeren, omdat die hun veestapel hebben ingekrompen. Om het mestoverschot terug te dringen, gaf de Nederlandse overheid subsidie aan melkveehouders die met hun bedrijf stoppen. Mede daardoor is het aantal melkkoeien in het eerste kwartaal van dit jaar met ruim 90.000 gedaald.

Zuivelfabrikanten kunnen niet zomaar meer boter gaan maken. Dat gaat ten koste van hun productie van bijvoorbeeld yoghurt en kaas, stelt Scheper van de Rabobank. ,,Dat is een continue puzzel: op welke manier levert een liter melk het meeste op? In Nederland wordt 60 procent van de melk verwerkt tot kaas. De prijs voor kaas is momenteel ook heel goed. De prijs voor magere melkpoeder, het restproduct van boter is juist heel laag.'' Daarom loont het voor zuivelproducenten momenteel niet om de productie van boter fors op te voeren ten koste van kaasproductie.

De Deense zuivelproducent Arla waarschuwde in een interview met de BBC al dat rond kerstmis, als iedereen aan het bakken slaat, een tekort aan boter en room kan ontstaan. FrieslandCampina wil zich niet aan dat soort voorspellingen wagen. Van Dongen: ,,Maar december is wel traditioneel een maand waarin veel boter wordt gebruikt.''

Terug naar overzicht
Altijd als eerste op de hoogte van onze aanbiedingen! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief