In vuur en vlam met Jeroen Hazebroek

De Big Green Egg; voor sommigen misschien een vage term, maar voor Jeroen Hazebroek een absolute passie. Deze keramische barbecue, die inderdaad veel wegheeft van een groot groen ei, is onwijs veelzijdig en dé keukentool waar Jeroen in gespecialiseerd is. Wij voelden Jeroen eens stevig aan de tand, over zijn passie en thuishaven Het Kookvuur.

Jeroen Hazebroek, beter bekend als auteur van de boeken Hete Kolen, Hete Vuren en Hete Rook, begon zijn carrière als chef-kok al vroeg.  Vanaf zijn 8e raakte hij al gefascineerd door de werking tussen vuur en eten. Op zijn 11e leerde hij vlees grillen bij de lokale slager. Hier werd de basis gelegd voor zijn barbecueliefde. Als chef-kok van het Doelencafé en later van Pelgrim in Delfshaven, ontwikkelde hij zich verder op culinair gebied. De liefde voor barbecue bleef echter aan hem knagen.

Hij besloot daarom voor zichzelf te beginnen, omdat hij zag dat er in Nederland nog niet veel werd gebarbecued op niveau. Nu reist hij met Het Kookvuur heel Nederland door om workshops en demonstraties te geven op het gebied van barbecue. Met zijn vijf Big Green Eggs of een verzameling klassieke barbecues in de achterbak, heeft hij alle vrijheid om waar dan ook aan de slag te gaan.

Waarom Jeroen zoveel van barbecue en de Big Green Egg in het specifiek houdt? De veelzijdigheid van barbecue. Van amuse tot dessert, hij weet iedere gang van de barbecue te toveren. Vooral de Big Green Egg is perfect geschikt hiervoor. Door de drie centimeter dikke keramische schil, is de temperatuurregeling van deze barbecue uiterst nauwkeurig. Volgens Jeroen is deze barbecue dan ook de beste ter wereld op het gebied van veelzijdigheid en controle.

In zijn boek Hete Kolen laat Jeroen zien hoe mensen het beste uit hun barbecue kunnen halen, aan de hand van instructies en recepten. Hete Vuren gaat daarnaast meer over zijn eigen relatie met barbecue en de geschiedenis van barbecue in Nederland. Met Hete Rook verdiepte Jeroen zich verder in de Amerikaanse barbecue. Intussen staat zijn vierde boek alweer op de planning, waarin hij de chilipeper als ingrediënt in het zonnetje wil zetten. Tevens heeft Jeroen plannen voor een boek over de vegetarische barbecue.

Bij het samenstellen van recepten voor zijn boeken en workshops, is het voor Jeroen het belangrijkst dat de gerechten maakbaar zijn. Het recept moet iets uitleggen over technieken en de ingrediënten moeten passend zijn. Respect voor de keuken staat hierbij centraal. Een Aziatisch gerecht met mediterrane ingrediënten is dan ook not-done. Het werken met goede ingrediënten is voor Jeroen essentieel. Hij is een groot voorstander van kwaliteitsvlees. Zijn persoonlijke favoriet is Uruguayaans vlees, van onze in-house slager André de Bloois. Dit vlees heeft een prachtige structuur en geweldige smaak.

Naast ingrediënten is ook de brandstof voor de barbecue belangrijk. Jeroen haalt zijn houtskool graag bij Zegro, volgens hem één van de mooiste houtskoolselecties van Nederland. Van roken tot grillen tot slow cooken, met de juiste brandstof en ingrediënten is bijna alles mogelijk met een barbecue. Benieuwd geworden naar wat Jeroen allemaal bij jou van de barbecue kan toveren? Breng dan eens een bezoek aan www.hetkookvuur.nl

Terug naar overzicht
Altijd als eerste op de hoogte van onze aanbiedingen! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief