« Terug naar nieuwsoverzicht

Maasstroompjes; Hét Rotterdamse Koekje

Nieuw assortiment Maasstroompjes; Hét Rotterdamse Koekje

Maasstroompjes: Hét Rotterdamse Koekje sinds 1934

Veel horecabedrijven serveren al biologische koffie en thee of hebben een bio-verantwoorde of streekgebonden lunchkaart, maar wat er nog ontbreekt is een biologisch koffiekoekje uit eigen stad! Maasstroompjes is hét Rotterdamse koekje sinds 1934. Deze vierkante roomboter koekjes met in het midden een “stroompje” van frangipane, worden geheel volgens grootvader Gerrit Slob’s originele recept gemaakt. De koekjes worden geproduceerd in een ambachtelijke biologische bakkerij, hebben het EKOcertificaat én zijn ook nog eens typisch Rotterdams. Op verzoek van de horeca is er nu ook een Maasstroompjes Horeca variant in grootverpakking ontwikkeld. Deze variant is iets kleiner en compacter waardoor het koekje perfect op het schoteltje naast een kopje past.

fragmt aasstroompjes origineel inpakpapier2 

Geschiedenis van de Maasstroompjes

De Maasstroompjes zijn in 1934 door grootvader Gerrit Slob bedacht naar aanleiding van een door de VVV en de Banketbakkersvereniging uitgeschreven wedstrijd: het bedenken van een eigen koekje voor de stad Rotterdam. De wedstrijd was enigszins ingegeven door jaloezie want waar de Arnhemmers konden opscheppen over hun Arnhemse meisjes, de Gouwenaren over hun stroopwafels en de Utrechtenaren over hun theerandjes, stonden de Rotterdammers toch enigszins met de mond vol tanden. Het vierkante roomboter koekje met in het midden een “stroompje” van frangipane, kreeg de naam Maasstroompjes en won de prijs voor hét Rotterdamse koekje. 

13 001

Door de tussenkomst van de oorlog zijn de Maasstroompjes in de vergetelheid geraakt. De bakkerij brandde af en om gezondheidsredenen moest de familie Slob de bakkerij opgeven. De passie voor bakken bleef echter aanwezig en zo'n 80 jaar later besloot de kleindochter van Gerrit Slob het koekje weer terug te laten komen. In 2013 maakten de Maasstroompjes weer een “come back” in de winkelschappen. Samen met de echte Rotterdamse banketbakker Rudo Angenent is het gelukt om hetzelfde koekje te bakken. Geheel volgens het oude recept en middels de traditionele wijze van bakken.  

DSC 4710DSC 4728

 Nu verkrijgbaar bij Zegro!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                          

Deel dit bericht: