« Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwe wetgeving voor wegwerpplastic

Nieuws Nieuwe wetgeving voor wegwerpplastic

Vanaf 2021 komt er een verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten. Bijvoorbeeld plastic bordjes, plastic bestek, plastic roerstaafjes en rietjes; Vanaf 2024 moeten doppen en deksels vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen.

Plastic wordt veel gebruikt in de huidige economie: het is licht en goedkoop en kan voor vele doeleinden worden gebruikt. Maar plastic en plastic producten horen niet in het milieu. Helaas komen toch veel producten in het zwerfafval, op stranden én in de zee terecht.

Wat houden de maatregelen precies in?

Handelsverbod:
Vanaf 3 juli 2021 mogen de specieke producten met een handelsverbod niet meer op de markt worden gebracht. Bestaande voorraden mogen nog wel worden verkocht.

Uitgebreide producenten verantwoordelijkheid (UPV):
Producenten gaan meebetalen aan het inzamelen van afval en het opruimen van zwerfafval en aan het nemen van bewustwordingsmaatregelen voor consumenten.

Markering:
Voorgeschreven markeringen op de verpakkingen laten zien dat er kunststof in het product zit, dat het in de afvalbak thuis hoort en dat zwerfafval negatieve eecten hee op het milieu.

Consumptiereductie:
Er moet een signicante reductie plaatsvinden van de consumptie van kunststof drinkbekers en voedselverpakkingen voor ‘on-the-go’ door bijvoorbeeld alternatieven aan te bieden voor meermalig gebruik of door het beprijzen van de verpakkingen.

Productvereisten:
Er moet gerecycled materiaal gebruikt worden in plastic flessen en de doppen moeten tijdens het gebruik vast blijven zittenen aan de fles.

Inzamelingsdoelstelling:
90% inzameling van de flessen t.b.v. recycling, hiervoor wordt statiegeld geïntroduceerd voor alle flessen tot 3 liter vanaf 2021. Voor vistuig geldt een inzamelingsdoelstelling van 23% v.a. 2023 en daarna elk jaar 3% meer.

Bewustwordingsmaatregelen:
Consumenten krijgen informatie en handelingsperspectieven om zwerfafval en plastic soep tegen te gaan.

Wat kan jij concreet doen?
- Reduceren: Heb je het product echt nodig?
- Hergebruiken: Gebruik een product dat je vaker kan (her)gebruiken.
- Recyclen: Gebruik producten waarvan het materiaal eenvoudig is te recyclen.

wetgeving platsic

Deel dit bericht: