« Terug naar nieuwsoverzicht

Fris het voorjaar in

Blogs Fris het voorjaar in

Dé grote schoonmaak

De lente staat alweer voor de deur. Tijd voor voorjaarsbloemen, paaseieren en natuurlijk: de grote schoonmaak! Eén van de plekken waar hygiëne een essentiële rol speelt is in de keuken. Horecaondernemers dienen zich aan de juiste regels te houden als het op hygiëne en veiligheid in de keuken aankomt, denk aan de HACCP en ISO 22000 certificeringen. Een grote schoonmaak biedt dan ook uitkomst bij het in orde maken van de hygiëne. Maar, waar te beginnen? We delen 5 stappen om de horeca keuken spik en span te maken.

Klaar? Laten we beginnen!

Handen wassen

Stap 1: Werkruimte creëren

Schoonmaken is misschien niet de leukste taak die er is, maar wel erg belangrijk. Met de juiste werkwijze en een plan van aanpak wordt schoonmaken bovendien al een stuk eenvoudiger. Laten we daarom beginnen bij het begin en ruimte maken in de keuken. Voordat je kunt schoonmaken is het namelijk wel zo handig als er geen obstakels en spullen in de weg liggen. Ruim daarom eerst alle losse spullen op. Oude of kapotte spullen tegengekomen? Weg ermee!

Stap 2: Alles naar de spoelkeuken

Zodra de losse spullen uit de weg zijn, is het tijd om de vuile vaat te verzamelen. Vuile vaat kan allemaal naar de spoelkeuken. Hier spoel je alles eerst goed af voordat het in de vaatwasser gaat. Wanneer de vaat niet eerst wordt afgespoeld komt het namelijk niet altijd schoon genoeg uit de vaatwasser. Bovendien kunnen de etensresten de binnenkant van de vaatwasser vervuilen en een vaatwasser die niet goed schoon is, kan ook niet goed schoonmaken. Spoelen dus!

Afwasblokjes

Stap 3: Vuil verwijderen

De rommel is opgeruimd en de vaat staat in de vaatwasser, nu zijn de vloeren en werkbanken aan de beurt. Veeg al het grove vuil bij elkaar en zorg dat dit in de afvalbak terechtkomt. Op deze manier blijven er geen (voedsel)resten in het afvoerputje zitten en blijft je emmer met sop ook een stuk frisser. Neem iedere hoek mee, want niemand zit te wachten op een verborgen hoek vol opgestapeld vuil.

Stap 4: Poetsen          

Zodra het grove vuil is verwijderd kan het echte poetswerk beginnen. Neem alle werkbanken, het aanrecht, kastjes, tafels, fornuizen, vloeren goed af met een schone doek of dweil. Let hierbij goed op dat je kruisbesmetting voorkomt. De keuken schoonmaken met hetzelfde doekje als voor het toilet, is natuurlijk not done. Toch komt dit in de praktijk voor, waardoor er bacteriën uit de ene ruimte de andere ruimte besmetten. Een duidelijke kleurcodering maakt het eenvoudig om materialen te onderscheiden. Je kunt bijvoorbeeld de volgende kleurverdeling maken:

  • Keuken: geel
  • Sanitair: rood
  • Interieur: blauw

 

Schoonmaakmiddel

Stap 5: Wanden en apparatuur insprayen

Tenslotte zijn de wanden en apparatuur aan de beurt. In de praktijk lijkt dit vaak één van de lastigste karweitjes bij het schoonmaken van een professionele keuken. Dit komt omdat dit gebieden zijn waar je niet altijd goed bij kunt. Toch mag dit onderdeel niet vergeten worden. Spray wanden en apparatuur goed in en wacht zeker 10 minuten voordat je met voldoende water alles afspoelt. Als je niet genoeg water gebruikt kunnen er resten achterblijven die de keuken in een gevarenzone veranderen.

Opgeruimd staat netjes

Dat was het, je keuken is weer helemaal fris! Want wat is er nu fijner dan in een opgeruimde en schone omgeving aan het werk te kunnen. Niet alleen werkt het prettiger, maar het bevordert ook nog eens de efficiëntie. Er ligt geen rommel in de weg en alles is eenvoudig te vinden op de plek waar het is opgeborgen. Met de juiste schoonmaakmaterialen ruikt en straalt je keuken bovendien optimaal. Ga naar ons assortiment om al jouw schoonmaakproducten in te slaan.

Deel dit bericht: