« Terug naar nieuwsoverzicht

Meesterkok Henrie van der Heijden

Blogs Meesterkok Henrie van der Heijden

Een sterrenzaak runnen en nét bekroond tot Meesterkok. Henrie van der Heijden heeft op dit moment het hoogst haalbare in zijn vak bereikt. Dit alles op een idyllische plek in Willemstad. Wij gingen Henrie feliciteren en maakten gelijk even van het moment gebruik om wat vragen te stellen. Want Meesterkok dat word je niet zomaar.

We arriveren in de haven van het vestingstadje en onze mond valt open. De plek is waanzinnig en over het interieur van restaurant Vista zijn we net zo enthousiast. In de keuken is de brigade al gefocust met de lunch bezig. Maar goed, we waren hier vooral voor Henrie!

Het is bijna een té klassiek verhaal, maar Henrie is begonnen als afwasser en zo het vak ingerold. De mensen waar hij tegenop kijkt zijn onder andere Cees Helder, de eerste chef-kok in Nederland die drie Michelinsterren verwierf en Lucas Rive, helaas onlangs overleden. Ook Jonnie Boer, waar hij in zijn jonge jaren stage liep, is een leermeester geweest.

Inspiratie haalt Henrie ook uit zijn inspiratiereisjes. Onlangs heeft hij nog Mirazur bezocht; momenteel hét nummer 1 restaurant ter wereld in Menton, Frankrijk. Dit jaar staat Stockholm op het lijstje.

Nu hij het hoogst haalbare heeft bereikt, vroegen we ons af, wat is het volgende? “Ambities zijn natuurlijk nog altijd een volle zaak, een titel is mooi meegenomen maar de tent moet gewoon draaien natuurlijk”.

interieur vista restaurant

Wat zou je mee willen geven aan de nieuwe generatie? “Vroeger toen ik mijn eerste kookboek van Jonnie Boer kocht, schreef hij er in ‘Volg je eigen koers, dan komt het altijd goed’, hier heb ik wel een aantal keer aan terug moeten denken. Door social media kunnen we zien wat er vandaag in Hong Kong en in Kopenhagen op het bord ligt, maar probeer gewoon je eigen ding te doen”.

Het hoogst haalbare is de benoeming tot Meesterkok, wat is het mooiste wat je hebt bereikt tijdens je carrière? “De Michelinster is een bekroning op hetgeen wat je doet. Meesterkok is een mooie titel natuurlijk maar de ster is de basis voor wat we deden en wat we blijven doen. Onze manier van sauzen verandert niet, de gerechten natuurlijk wel maar dit is de evolutie die je doormaakt in de keuken”.

De titel SVH Meesterkok is voor een kok de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de Nederlandse horeca. Op maandag 17 februari 2020 werd Henrie van der Heijden geïnaugureerd als 149ste SVH Meesterkok van Nederland.

Namens Zegro, hartelijk gefeliciteerd!

Deel dit bericht: