« Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuw van Gulpener: BATU Kombucha!

Blogs Nieuw van Gulpener: BATU Kombucha!

Alles is avontuur. Dus stap in de trein en ga op surfvakantie naar Frankrijk, ook al kun je er niks van. Fiets van Caïro naar Kaapstad. Studeer origami. Ga op sabbatical naar Schiermonnikoog. Eet een jackfruit. Of doe het allemaal. Met een beetje moed zit je leven vol avonturen. In Mongolië noemen ze dat BATU: de moed en de kracht die nodig is om nieuwe dingen te doen. Kombucha komt uit die cultuur. Eentje van ontdekkers en avonturiers.

BATU Kombucha
BATU is een natuurlijk en fris drankje van gefermenteerde thee. Suikervrij, volwassen en tintelend fris. BATU is 100% biologisch, dubbel gefermenteerd en ongefilterd. Gebrouwen in het meest duurzame brouwhuis van Europa. Een avontuurlijk en lekker fris drankje!

Dubbel dubbel
Dubbel fermenteren is niet de snelste manier om kombucha te maken, maar wel de lekkerste. De basis van BATU is sencha, een kruidige groene thee die een beetje naar citrusfruit smaakt. Die thee gaat samen met suiker, gist en bacteriën in een open kuip waar de eerste fermentatie voor frisse zuren en prachtige smaakaroma’s zorgt. Na dertig dagen wordt er verse thee en fruit toegevoegd, en mag alles nog een klein weekje verder fermenteren. De kombucha is dan volledig op smaak en vooral ook: suikervrij. Dat laatste is vrij uniek: de gemiddelde kombucha in Nederland bevat vier suikerklontjes!

Jan-Paul
Als Jan-Paul Rutten, directeur van Gulpener, in 2017 bij Restaurant De Ceuvel zit, krijgt hij van de kok een glas zelfgemaakte kombucha. Jan-Paul is gelijk onder de indruk. Het drankje is heerlijk fris, complex en de smaak is volwassen. Het blijkt nog gebrouwen te zijn ook! Jan-Paul verdiept zich in thee, scoby’s en wilde fermentatie en hij vormt zich een visie. Samen met zijn brouwmeester werkt hij aan een biologische kombucha vol smaak, en die geen suiker bevat. Het duurt anderhalf jaar en dan zijn ze tevreden. Jan-Paul noemt het merk BATU, naar het Mongoolse woord voor moed en kracht.

Ongefilterd
BATU kombucha is ongefilterd. Ongefilterde kombucha is soms een beetje troebel, maar wel een stuk lekkerder. Het wordt gebrouwen in Gulpen, in het meest duurzame brouwhuis van Europa. Kombucha blijft stijgen in populariteit en is een absolute toevoeging voor iedere drankkaart.

Nu in de winkel en online te bestellen: BATU Passion Fruit & Hop, Ginger & Lemon en Lime & Mint.

Deel dit bericht: