« Terug naar nieuwsoverzicht

Op bezoek bij boer Hettinga

Blogs Op bezoek bij boer Hettinga

Holland Jersey, nieuw in ons assortiment en al razend populair onder barista’s. We willen onze klanten meer vertellen over de producten van Holland Jersey en dan met name de bron; de Jersey koe. We werden dan ook erg enthousiast na het zien van de uitnodiging om dit op de boerderij van boer Hettinga eens met eigen ogen te komen bekijken. Er ging in ieder geval een nieuwe wereld voor ons open.

We worden hartelijk ontvangen door Daniel Nuijens en Marcel Geurts van Vandersterre en boer Hettinga. Na een prachtige rit door de weilanden komen we aan in Mijdrecht, waar boer Hettinga al decennia lang zijn boerderij runt. boer Hettinga stamt uit een echte -meerdere generaties terug- boerenfamilie. Het boerenleven is hem dan ook met de paplepel ingegoten. De gepassioneerde boer hield met name traditionele melkkoeien, zoals wij die overal in ons land zien grazen. boer Hettinga had net besloten om met zijn welverdiende pensioen te gaan, tot zijn zoon met een wel heel leuk voorstel kwam; laten we samen Jersey koeien gaan houden!

Wat is er nu zo bijzonder aan de Jersey koe vraag je je af? Ten eerste zijn ze een stuk kleiner -en knapper- en hebben ze een ander DNA. Jersey koeien zijn veel vriendelijker, nieuwsgieriger, ontzettend sociaal en komen echt naar je toe. Ten tweede hebben Jersey koeien veel langere darmen en nemen daardoor meer voeding op. Dat betekent 30% meer Omega vitamines maar ook 30% meer eiwitten, dus ook meer natuurlijke vetten. Door de combinatie eiwitten en natuurlijke vetten schuimt de melk zo goed en creëer je met het opschuimen van de melk de inmiddels begeerde lobbige structuur. Ook bevat de melk met haar 4% eiwitten, van nature meer proteïne en vet dan gewone melk.

jersey koe 1

Zo’n drie keer per week rijdt er een tankwagen aan om de melk op te halen. Hierna wordt de melk naar de fabriek in Den Eelder gebracht waar de melk wordt gehomogeniseerd en gepasteuriseerd. Tijdens het proces van het homogeniseren van de melk gaat zij onder hoge druk door een filter om zo de vetbolletjes kleiner te maken. Wanneer je dit niet doet, kunnen er klontjes room ontstaan in de verpakking. Maar er wordt absoluut niets toegevoegd of aangepast, wat je drinkt is 100% puur natuur!

Jersey koeien zijn echte melkkoeien, voor de vleesindustrie zijn ze minder geschikt. Experts zien het vlees van Jerseys kwalitatief als één van de betere vleessoorten maar omdat de koe klein van stuk is en het niet zoveel vlees produceert als andere rundveerassen, is het ras voor het vlees commercieel gezien, niet interessant. Het Jersey koeienras vindt haar oorsprong, zoals de naam al doet vermoeden, op het Britse Kanaaleiland Jersey. Tegenwoordig zie je ze ook veel in Denemarken, Engeland en de Verenigde Staten.

Een ander belangrijk aspect van Jersey koeien zijn de lage voerkosten en hun lage uitstoot van broeikasgassen. Fijn voor de boer, maar ook voor de ecologische voetafdruk die de dieren achterlaten. Een Jersey kan met weinig voer goed uit de voeten. Samen met de geschiktheid voor productie op vers gras is dit ras één van de voorlopers voor een duurzame landbouw. Daarnaast geven de koeien zo’n 7000 liter per jaar af.

jersey koeien rij

De melk zou ook een uitkomst kunnen bieden aan mensen met een koemelkallergie of lactose intolerantie van melk. De volle en halfvolle Jersey melk bevat 100% A2 eiwit (uitgezonderd houdbare melk). Veel mensen met melkintolerantie kunnen wel A2 melk verdragen.

Wij zijn fan van het product, de melk wordt zelfs nog smaakvoller na het zien van de bedrijfsvoering van boer Hettinga. Een boer in hart en nieren met liefde voor zijn dieren. Gezonde koeien met de ruimte binnen en buiten. Naar behoefte worden ze gemolken, wanneer zij het willen. Want gelukkige koeien betekent een mooie melkproductie.

Deel dit bericht: