« Terug naar nieuwsoverzicht

Prijsverhogingen op grondstoffen en transport

Blogs Prijsverhogingen op grondstoffen en transport

Het afgelopen jaar zijn er in diverse markten extreme prijsverhogingen op grondstoffen en transport doorgevoerd. Met de opening van de horecamarkt merken wij dat de leveranciers de schroom van zich afgeworpen hebben en er niet onderuit komen om prijsverhogingen door te voeren. Graag voorzien wij je van informatie over de ontwikkelingen van een aantal productgroepen en branches.

Plantaardige oliën en frituurvetten:
De prijs van plantaardige oliën is in 2020 en 2021 enorm gestegen. Palmolie en zonnebloemolie is momenteel twee keer zo duur als in 2019. De prijs van raapolie en sojaolie is tot wel anderhalf keer gestegen. Raapolie is door Covid-19 niet of nauwelijks gezaaid en China koopt haar zonnebloemolie nu op de Europese markt.

Normaliter verzekeren wij ons -en onze toeleveranciers- van constante prijspeilingen door middel van contracten. Echter is het aanbod, vanwege het moeilijk in te schatten van de gevraagde hoeveelheid binnen de horecamarkt tijdens Covid-19 geslonken. Met als gevolg het niet hebben kunnen dekken van volumes door zowel importeurs, Horesca als Zegro. Hierdoor verwachten we de komende periode behoorlijk wat schommelingen in prijs van oliën en vetten. We verwachten in het najaar een prijsdaling te zien zodra de oogsten loskomen. Hierna zal de markt zich stabiliseren en kunnen er weer contracten worden afgesloten.

Transport:
De transportkosten van een container vanuit het Verre Oosten zijn in 2020 en 2021 drie tot vijf keer gestegen. Er is een beperkte transportcapaciteit beschikbaar door een tekort aan containers. Naar verwachting gaat dit nog even duren omdat er wereldwijd nog behoorlijk wat onzekerheden zijn door Covid-19.

Arbeidsmarkt:
Er is een enorme krapte op de arbeidsmarkt. Dit raakt ook de logistieke branche. Een groot aantal van de logistieke dienstverleners ervaren een tekort aan chauffeurs en orderpickers. Hierdoor worden leveringen aan Zegro regelmatig last-minute uitgesteld. Zegro houdt hier rekening mee door voorraden te verhogen.

Karton, papier en suikerrietpulp:
Naast het bovenstaande transportprobleem is er momenteel ook een tekort aan papier, hout en karton. Dit komt mede door de enorme vraag naar verpakkingsmaterialen. Denk hierbij aan de bezorging van maaltijden maar ook de toename van internetbestellingen. Dit heeft tot een grondstof prijsverhoging geleid van zo’n 10-35%.

Daarnaast wordt de prijs ook opgedreven door de recente Single Use Plastic wetgeving. Hierdoor is eenmalig plastic verboden geworden en als alternatief worden nu bovenstaande grondstoffen, suikerrietpulp en bamboe meer verwerkt.

Plastic verpakkingen, folies en zakken:
Sinds 2021 is het erg onrustig op de grondstoffenmarkt voor kunststoffen, met als gevolg dat we ook hier prijsstijgingen en beperkte beschikbaarheid zien. Dit wordt onder andere veroorzaakt door verstoringen in de productie bij de petrochemische industrie en de hoge vraag vanuit Azië. Het einde van de stijging is nog niet in zicht. Daarnaast is het een uitdaging om grondstoffen op tijd en volledig te ontvangen. Deze schaarste zal nog wel even aanhouden.

Deel dit bericht: