Rijke historie

In 1972 is Zegro opgericht door Van Zwanenburg, een groothandel in keukeninstallaties. Met de opkomst van de zogenaamde Cash & Carries besluiten ze dat jaar hun geluk te beproeven als zelfbedieningsgroothandel. Wout Prins, toenmalig commercieel directeur bij Van Zwanenburg, wordt aangesteld als de directeur van dit nieuwe bedrijfsonderdeel. In de beginjaren runt hij vol overgave deze groothandel gespecialiseerd in keukenapparatuur, keukenbenodigdheden, glaswerk, porselein maar ook dranken, levensmiddelen, diepvries- en gekoelde producten.

Door tegenvallende resultaten is Van Zwanenburg in 1976 genoodzaakt dit bedrijfsonderdeel van de hand te doen. Wout Prins ziet echter brood in de formule en besluit het bedrijf over te nemen. Een enorme sprong in het diepe voor de dan al 50-jarige directeur. Getrouwd en vader van twee zoons.

Gelukkig blijven de klanten, voornamelijk restaurants, snackbars en cafés, hem trouw. Iets wat ook geldt voor enkele grote leveranciers als Unilever en Shell. Mede dankzij de uitstekende bezorgservice groeit Zegro die jaren als kool en in 1984 barst de groothandel definitief uit haar jasje aan de Delftweg.

Er wordt besloten om het pand van vertrekkende buren Interpharm over te nemen en zo het vloeroppervlak in één keer te verdubbelen. Een geweldige kans die Zegro een plek tussen de grote spelers moet opleveren. Alles verloopt zeer voorspoedig totdat vlak voor de verhuizing het noodlot toeslaat. In mei 1984 gaat het buurpand in vlammen op en berokkent enorme schade aan het gebouw van Zegro. Sterker nog, het pand moet worden gesloopt en Wout Prins moet kiezen: stoppen of opnieuw beginnen.

Na ampel beraad met zijn zoons Leon en René, die ondertussen ook werkzaam zijn binnen het bedrijf, wordt besloten om tot de aankoop van een nieuw pand aan de Oost-Sidelinge over te gaan. Binnen een half jaar herrijst Zegro letterlijk uit de as. In september 1984 opent burgemeester André van der Louw het gloednieuwe pand. Een historisch moment én het startsein voor ongekende groei.

Klanten van het eerste uur blijven Zegro trouw en het jeugdige management werpt zijn vruchten af. Letterlijk. Want een kleine afdeling met verse groenten, gevolgd door een slagerij, boren een compleet nieuw clientèle aan. 12,5 jaar later staan de verhuiswagens weer voor de deur. Nu voor een rit naar de huidige locatie aan de Schuttevaerweg. Een rit die Prins senior tot ieders verdriet niet meer mee mag maken. Hij overlijdt in 1994.

Hij kan echter trots zijn op zijn beide erfgenamen en de betrokken medewerkers die het familiebedrijf uitbreiden met een vershal, een kaasafdeling, een poelier en een visafdeling. Dit heeft tot resultaat dat Zegro momenteel een van de grootste horecagroothandels van het Rijnmondgebied is. Sinds 2019 is de dagelijkse leiding in handen van Bülent Sel (algemeen directeur) en William Domenech (commercieel directeur). Met ingang 2019 is tevens de derde generatie Prins toegetreden tot het management team.