Rijke historie

In 1972 is Zegro-oprichter Wouter Prins werkzaam als vertegenwoordiger bij Van Zwanenburg. Een groothandel in keukeninstallaties. Met de opkomst van de zogenaamde Cash & Carries besluit men dat jaar hun geluk te beproeven als zelfbedieningsgroothandel. Wouter wordt aangesteld als directeur en runt in deze beginjaren vol overgave de winkel die vooral gespecialiseerd is in keukenapparatuur, porselein, dranken, diepvries- en gekoelde producten.

Door tegenvallende resultaten is Van Zwanenburg in 1976 genoodzaakt dit bedrijfsonderdeel van de hand te doen. Prins ziet echter brood in de formule en besluit het bedrijf over te nemen. Een enorme sprong in het diepe voor de dan al 50-jarige directeur. Getrouwd en vader van twee zoons.

Gelukkig voor hem blijven de klanten, voornamelijk restaurants, snackbars en cafés hem trouw. Iets wat ook geldt voor enkele grote jongens als Unilever en Shell. Mede dankzij de uitstekende bezorgservice groeit Zegro die jaren als kool en barst in 1984 definitief uit haar jasje aan de Delftweg.

Er wordt besloten om het pand van vertrekkende buren Interpharm over te nemen en zo het vloeroppervlak in één keer te verdubbelen. Een geweldige kans die Zegro een plek tussen de grote spelers moet opleveren. Alles verloopt zeer voorspoedig totdat vlak voor de verhuizing het noodlot toeslaat. In mei 1984 gaat het buurpand in vlammen op en berokkent enorme schade aan het gebouw van Zegro. Sterker nog: het moet worden gesloopt en Wouter Prins moet kiezen; stoppen of opnieuw beginnen.

Na ampel beraad met zijn zoons Leon en Rene, die ondertussen ook in het bedrijf zitten, wordt besloten tot de aankoop van een nieuw pand aan de Oost-Sidelinge. Binnen een half jaar herrijst Zegro letterlijk uit de as en wordt in september 1984 geopend door burgemeester Van der Louw. Een historisch moment én het startsein voor ongekende groei.

Klanten van het eerste uur blijven Zegro trouw en het jeugdige management werpt zijn vruchten af. Letterlijk. Want een kleine afdeling met verse groenten, gevolgd door een slagerij boren een compleet nieuw clientèle aan. En tien jaar later staan de verhuiswagens weer voor de deur. Nu voor een rit naar de huidige locatie aan de Schuttevaerweg. Een rit die senior tot ieders verdriet niet meer mee mag maken. Hij overlijdt in 1994. Echter kan hij trots zijn op zijn beide erfgenamen en de betrokken medewerkers die het familiebedrijf uitbreiden met een vershal, een kaasafdeling, een poelier en een vishandel. Met als resultaat dat Zegro momenteel een van de grootste horecagroothandels van het Rijnmondgebied is. Sinds 2009 is de dagelijks leiding in handen van Léon van Bokkem en William Domenech.