Wijn van de maand

oktober

Meinklang Prosa Rosé Frizzante
Burgenland in Oostenrijk

 

Meinklang is het biodynamische bedrijf van de familie Michlits in het oosten van Oostenrijk, Neusiedlersee, bij de grens met Hongarije. Er groeien veel verschillende druiven. De wilde kruiden en andere planten en dieren zorgen voor een evenwicht waarin druiven op natuurlijke wijze geteeld kunnen worden. De druiven worden zoveel mogelijk met eigen gisten gefermenteerd. Sulfiet wordt niet of minimaal toegevoegd.   

De nieuwe bubbelrevolutie heet ‘Pét-Nat’, een afkorting van Pétillant Naturel; de nieuwe hoofdrolspeler in een bubbelniche met fans over de hele wereld. Het bruist (pétillant) en het staat dicht bij de natuur.

Wijn zonder opsmuk. Gemaakt van hele gezonde druiven waardoor toevoeging van zwavel niet nodig is. Er wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke gistcellen. Dat klinkt aantrekkelijk, maar is allesbehalve makkelijk.

We kennen allemaal de Méthode Traditionelle, zoals in Champagne,  met de tweede gisting op fles, waarbij gist en suiker opnieuw worden toegevoegd. Pét- Nat valt onder de Méthode Ancestrale en is eigenlijk simpel. Hij is, zoals ie is.

Na het persen van de druiven, fermenteren deze op natuurlijke gisten in een afgesloten tank. Halverwege het gistingsproces  word het sap echter in een fles gestopt en afgesloten. De gisten die suikers omzetten in alcohol en koolzuur, voltooien hun werk in de fles en het lichte en tintelende koolzuurgas blijft opgesloten. Bovendien wordt het gistbezinksel (de zogenaamde lie)  niet verwijderd, waardoor de wijn troebel blijft.

 

 

wvdm oktober